Goed-ingeregeld-installatie

De kracht van waterzijdig inregelen

In veel panden ervaren mensen comfortklachten, terwijl dit niet direct door de warmteopwekkers of de regeling komt. Wat is waterzijdig inregelen? Wat levert goed inregelen op? En is mijn pand eigenlijk wel goed ingeregeld? In onderstaand artikel krijg jij antwoord op deze en nog meer vragen over waterzijdig inregelen.

Wat is waterzijdig inregelen?

Door jouw installatie waterzijdig in te regelen breng je balans in je installatie. Je zorgt ervoor dat elke radiator de juiste hoeveelheid water krijgt. Warm water stroomt vanaf de ketel door het gebouw heen en weer terug naar de ketel. In elke ruimte van het pand wordt warmte afgegeven.

De radiatoren dicht bij de ketel hebben dus minder water nodig om de ruimte warm te krijgen. Hoe verder in het circuit hoe meer water er nodig is, het water is immers minder warm.

Bij het waterzijdig inregelen wordt de maximale doorstroomopening ingesteld. Zo stel je bij een radiator ver van de ketel een grotere opening af. 

Niet-waterzijdig-inregelen
wel-waterzijdig-inregelen

Wat levert waterzijdig inregelen op?

Een goed ingeregelde installatie kent naast financieel voordeel ook een ander belangrijk voordeel: comfortverbetering. 

Eerst het financiële voordeel: doordat de installatie de warmte efficiënter verdeeld, is jouw pand sneller op de gewenste temperatuur. Dit betekent dat de
ketel eerder uit of op een lagere temperatuur kan stoken. Bovendien kan door het inregelen de retourtemperatuur van het water hoger zijn, waardoor er minder
warm water bijgemengd hoeft te worden. Ook dit resulteert in een besparing op de gasrekening.

 

Ook zeker niet onbelangrijk is de comfortverbetering. Een comfortabel binnenmilieu is niet alleen fijn, het levert ook een onzichtbare besparing op. Mensen werken en leren namelijk beter in een comfortabel binnenklimaat.

Denk zelf maar eens na. Werk jij productiever in een ruimte waar het 18°C / 24°C is of werk je liever in een ruimte waar het 21°C is?

Is mijn pand eigenlijk wel goed ingeregeld?

Of jouw pand goed is ingeregeld kun je al snel achterhalen door dit eens na te vragen bij je collega’s. Geeft de een aan dat het altijd te koud is en de ander dat het altijd te warm is? Dan is dit al een goede indicatie van een niet/slecht ingeregelde installatie.

Door metingen te doen van de temperaturen in jouw pand heb je een concreter beeld. Hieronder zie je een goed ingeregelde installatie en een slecht ingeregelde installatie.

Zie je het verschil? In de bovenste afbeelding warmen alle ruimten gelijktijdig op. In de onderste afbeelding warmt de ruimte met de groene lijn pas op zodra de andere ruimtes op temperatuur zijn. De aanwarmtijd van de installatie is hierdoor vele malen langer.

Goed ingeregeld

Goed-ingeregeld-installatie

Slecht ingeregeld

Slecht-ingeregeld-installatie

Geen goed ingeregeld pand?

Met de Hero Balancer koppel je eenvoudig, ongeacht het merk, op elke klimaatinstallatie. Zo zorgen wij ervoor dat het comfortniveau omhoog gaat en de kosten naar beneden.

Wil jij ook gebruiksvriendelijk afstandsbeheer, slimme aansturing en monitoring begrijpelijk voor jan modaal, ongeacht het merk of type regeltechniek? Neem contact op via 0229-769009 of mail naar welkom@herobalancer.nl.

Deel dit kennisartikel

Meer kennisartikelen

Westfries Gala Groeiparel WBG

Hero Balancer haalt de finale van de WBG Westfriese Groeiparel prijs!

Hero Balancer kwam tot de finale van de Groeiparel prijs. Tijdens het 30 jarig jubileum van het Ondernemers gala hebben wij de top drie gehaald dankzij ons innovatief vermogen en maatschappelijk belang. Maar wat maakt ons zo belangrijk en hoe zijn wij top drie geworden? Lees verder voor alles wat je moet weten over het Westfries Ondernemers gala van 2022.

Lees meer >
VolvoTvK-Foto

Gemeente initiatief: Pilot Volvo Ton van Kuyk voor aantoonbare energiebesparing

Op 17 december gaven de wethouder van Heiloo, Peter van Diepen en de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas het startsein voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, die het initiatief is van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden de besparingen nu ook inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.