Hoe analyseer ik mijn data?

Met Hero Balancer krijg jij opeens heel veel inzicht in jouw binnenklimaat en energieverbruik. Maar hoe gebruik je deze inzichten op de juiste manier en hoe trek je de juiste conclusies? In dit artikel leggen wij jou uit hoe jij jouw data goed analyseert en zo de juiste keuzes kunt maken op gebied van energiebesparing en binnenmilieu.

CO2 waardes analyseren

We beginnen met het belangrijkste item van afgelopen jaar: CO2. Wat kun jij doen om jouw CO2 waardes zo laag mogelijk te houden, en vanaf welke waarde wordt het CO2-gehalte als ongezond beschouwd? 

Hieronder zie je een voorbeeld van een basisschool met de volgende specificaties:

  • Geen mechanische ventilatie
  • Lestijden van 8:30 tot 14:15

 

In grafiek 1 is goed te zien dat bij de 2 grote pauzes en na 2 uur de CO2 waardes snel flink dalen.

Lees ook: Jouw Hero app

Grafiek 1
grafiek-1-slecht-Co2-verloop

Tijdens lestijd lopen de CO2 waardes wel op. Het beste wat de leraar hier kan doen is tussen de pauzes door even 10 minuten luchten door de deur en een raam open te zetten. In grafiek 2 zie je het effect hiervan. De waardes komen nu niet boven de 900 PPM uit, terwijl zonder te luchten de waardes stijgen tot 1200 PPM.

Grafiek 2
grafiek-2-goed-CO2-verloop

Wat zijn gezonde CO2 waardes

Okay, je weet de waardes in jouw pand, en je weet wat je kunt doen om deze zo laag mogelijk te houden. Maar wanneer wordt het CO2-gehalte als ongezond beschouwd? In onderstaande tabel zie je de opgestelde grenswaardes voor scholen. A is uitstekend, B is goed, C is voldoende en alles boven klasse C wordt als onvoldoende beschouwd.

tabellen_FrisseScholenCategorie-CO2ppm-1500x670

Temperatuurverloop

Ook temperatuur is een belangrijke waarde voor een comfortabel binnenmilieu. Aan het temperatuurverloop kun je zien hoe jouw installatie presteert. Zo kun je zien of jouw installatie goed is ingeregeld. Of misschien verwarm jij te lang door of bijvoorbeeld ook in het weekend?

Waterzijdig inregelen

Een goed ingeregelde installatie is belangrijk voor een comfortabel en stabiel binnenklimaat. Weet je niet wat waterzijdig inregelen is? Lees dan eerst ons artikel over WZI.

In grafiek 3 zie je een goed ingeregelde installatie. Hierbij lopen de temperaturen in verschillende ruimtes gelijkmatig op.

Grafiek 3
grafiek-3-goed-ingeregelde-installatie

In figuur 4 zie je echter een slecht ingeregelde installatie. Hier warmt de ene ruimte veel sneller en eerder op dan een andere ruimte. Enkele nadelen van een slecht ingeregelde installatie zijn:

  • Jouw installatie moet op hogere temperatuur stoken = meer energieverbruik
  • Jouw installatie moet langer verwarmen om alles warm te krijgen = meer energieverbruik
  • De ene ruimte is te warm en de ander te koud = laag comfortniveau
Grafiek 4
Slecht-ingeregeld-installatie

Wil jij ook inzicht in jouw pand krijgen d.m.v. actuele data?

Hero Balancer koppelt op jouw nieuwe of bestaande ventilatiesysteem en helpt jou om inzicht te krijgen in jouw binnenklimaat en dit tevens op automatische piloot te verbeteren.

Wil jij ook gebruiksvriendelijk afstandsbeheer, slimme aansturing en monitoring begrijpelijk voor jan modaal, ongeacht het merk of type regeltechniek? Neem contact op via 0229-769009 of mail naar welkom@herobalancer.nl.

Deel dit kennisartikel

Meer kennisartikelen

Westfries Gala Groeiparel WBG

Hero Balancer haalt de finale van de WBG Westfriese Groeiparel prijs!

Hero Balancer kwam tot de finale van de Groeiparel prijs. Tijdens het 30 jarig jubileum van het Ondernemers gala hebben wij de top drie gehaald dankzij ons innovatief vermogen en maatschappelijk belang. Maar wat maakt ons zo belangrijk en hoe zijn wij top drie geworden? Lees verder voor alles wat je moet weten over het Westfries Ondernemers gala van 2022.

Lees meer >
VolvoTvK-Foto

Gemeente initiatief: Pilot Volvo Ton van Kuyk voor aantoonbare energiebesparing

Op 17 december gaven de wethouder van Heiloo, Peter van Diepen en de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas het startsein voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, die het initiatief is van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden de besparingen nu ook inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.