PWM_gemiddelde_waarde

Pulsbreedtemodulatie (PBM / PWM)

Pulsbreedtemodulatie (PBM) of pulse-width modulation (PWM) kan gebruikt worden om het gemiddeld vermogen dat door een elektrisch signaal wordt geleverd te verminderen.

Wat is PWM / PBM?

Pulsbreedtemodulatie (PBM of pulse-width modulation PWM) is een modulatietechniek. Men zend in een vaste frequentie pulsen waarbij de pulsbreedte varieert. 

Je gebruikt PBM wanneer je te maken hebt met een volledig ingeschakelde spanning (1) of een volledig uitgeschakelde spanning (0). Bij PBM pas je de arbeidscyclus (duty cycle) van het signaal aan. De arbeidscyclus is de verhouding van de tijd dat het signaal hoog is (1) tot de periode van het signaal. 

Op deze manier is de gemiddelde waarde van het signaal te beïnvloeden.

PWM_gemiddelde_waarde

Toepassingen van PWM / PBM

Pulsbreedtemodulatie heeft veel verschillende toepassingen, zoals bijvoorbeeld het dimmen van LED lampen.

Hero Balancer gebruikt de methode voor het aansturen van verwarmingsgroepen waarbij er geen sprake is van een mengregeling. Door de pulsbreedte van het hoog signaal (1) groter of kleiner te maken kan de gewenste aanvoertemperatuur toch beïnvloed worden.

Praktijkvoorbeeld

Onze engineer op locatie stuurde onderstaande foto’s naar onze accountmanagers met de vraag “kunnen we beide radiatorgroepen sturen met een eigen stooklijn, of niet?”.

Gelukkig werd het goede antwoord gegeven: “Nee, er is geen sprake van een mengregeling”.

Door middel van de PBM techniek zijn we gelukkig niet beperkt tot de aan-uit regeling. Met pulsbreedtemodulatie kunnen wij bij deze school alsnog energie besparen en het binnenklimaat verbeteren.

Pompen en kleppen voor pulsbreedtemodulatie (PBM) vraag
Ketels voor pulsbreedtemodulatie (PBM) vraag

Deel dit kennisartikel

Meer kennisartikelen

Westfries Gala Groeiparel WBG

Hero Balancer haalt de finale van de WBG Westfriese Groeiparel prijs!

Hero Balancer kwam tot de finale van de Groeiparel prijs. Tijdens het 30 jarig jubileum van het Ondernemers gala hebben wij de top drie gehaald dankzij ons innovatief vermogen en maatschappelijk belang. Maar wat maakt ons zo belangrijk en hoe zijn wij top drie geworden? Lees verder voor alles wat je moet weten over het Westfries Ondernemers gala van 2022.

Lees meer >
VolvoTvK-Foto

Gemeente initiatief: Pilot Volvo Ton van Kuyk voor aantoonbare energiebesparing

Op 17 december gaven de wethouder van Heiloo, Peter van Diepen en de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas het startsein voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, die het initiatief is van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden de besparingen nu ook inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.