radiotorkraan

Thermostaatknop en de radiatorkraan, wat is het verschil?

De thermostaatknop en de radiatorkraan zitten op een radiator om de hoeveelheid warmte te regelen. Dit is in jouw ogen misschien hetzelfde, maar hier zit wel degelijk verschil in! Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee en hoe werken ze?

Wat is de thermostaatknop?

Met een thermostaatknop kan je de gewenste temperatuur regelen.

De thermostaatknop herken je aan de nummertjes 1 tot en met 5. Met één slag draai je de kraan open of dicht. Dit zorgt voor het regelen van ongeveer de gewenste temperatuur in de ruimte. Hoe verder je draait naar een hoger cijfer, hoe langer het duurt voordat de thermostaatknop de radiator dichtknijpt. De thermostaatknop is namelijk ook gevoelig voor de omgevingstemperatuur van de ruimte. Dit komt omdat er een speciaal element in de knop zit. Als de ruimte warmer wordt, dan wordt het element dichtgeknepen. Hierdoor stroomt er minder tot geen warm water naar de radiator.

radiatorkraan 2

Hoeveel graden tonen de nummertjes 1 tot en met 5 aan

De nummertjes 1 tot en met 5 zijn verschillende standen die staan voor een bepaalde temperatuur in de ruimte.

Standnummer 3 kan de gewenste temperatuur van ongeveer twintig graden in de ruimte zijn. Dit betekent alleen niet dat in een andere ruimte deze ook de gewenste temperatuur van twintig graden geeft. Dit is geheel afhankelijk van verschillende aspecten in de ruimte. Met de thermostaatknop moet je in elke ruimte experimenteren om de gewenste temperatuur te bereiken.

Lees ook: Energids: voor welke temperatuur staan de cijfers op een thermostaatkraan?

Kom jij erachter dat standnummer 2 optimaal is voor een ruimte? Dan is dit ook energiezuiniger dan wanneer je het vol opendraait op standnummer 5, vervolgens dichtdraait als het warm genoeg is en later weer opendraait als het te koel is. Houd het op het standnummer dat de gewenste temperatuur bereikt en je hoeft minder te schommelen qua temperaturen en dat bevordert het gebruiksgemak van de thermostaatknop, de comfort van de ruimte en je bespaart op je energierekening.

Wat is de radiatorkraan?

Met een radiatorkraan kan je de temperatuur niet direct regelen. 

De radiatorkraan herken je aan het aantal slagen die nodig zijn om de kraan open of dicht te draaien. Dit zijn minimaal twee hele slagen. Door te draaien aan deze knop verander je de grootte van de opening in de kraan, waardoor er meer of minder water door de kraan kan lopen. Heb je de kraan opengedraaid en merk je dat de ruimte warm genoeg wordt? Dan moet je de radiatorkraan ook weer dichtdraaien om de verwarming te stoppen, want de aanvoer van warm CV-water naar de radiator wordt niet automatisch minder naarmate de kamer warmer wordt. De radiatorkraan is dus, in tegenstelling tot de thermostaatknop, niet gevoelig voor de omgevingstemperatuur van de ruimte.

radiatorkraan 3

Een welkome toevoeging

De thermostaatknop is een welkome toevoeging aan je radiator ten opzichte van de radiatorkraan. 

Deze upgrade aan je radiator is fijn, want je kan de temperaturen van verschillende ruimtes in je woning makkelijk apart instellen. Zo kan je gemakkelijk een heerlijke warme woonkamer krijgen van 21 graden, maar een koelere slaapkamer van 15 graden. Wel is het belangrijk dat de gebruiker kennis heeft van de werking van de thermostaatknop: de nummertjes 1 tot en met 5 betekenen niet open en dicht, maar de temperatuurinstelling in de ruimte!

Iets nog niet helemaal duidelijk over de thermostaatknop of de radiatorkraan of een andere vraag? Je kunt altijd even contact met ons opnemen!

Deel dit kennisartikel

Meer kennisartikelen

Westfries Gala Groeiparel WBG

Hero Balancer haalt de finale van de WBG Westfriese Groeiparel prijs!

Hero Balancer kwam tot de finale van de Groeiparel prijs. Tijdens het 30 jarig jubileum van het Ondernemers gala hebben wij de top drie gehaald dankzij ons innovatief vermogen en maatschappelijk belang. Maar wat maakt ons zo belangrijk en hoe zijn wij top drie geworden? Lees verder voor alles wat je moet weten over het Westfries Ondernemers gala van 2022.

Lees meer >
VolvoTvK-Foto

Gemeente initiatief: Pilot Volvo Ton van Kuyk voor aantoonbare energiebesparing

Op 17 december gaven de wethouder van Heiloo, Peter van Diepen en de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas het startsein voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, die het initiatief is van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden de besparingen nu ook inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.