Warmte en vakantie: maar scholen stoken door

Hoorn & Arnhem " Een steekproef onder 27 scholen laat zien dat er, tijdens de hittegolf, op de helft van de locaties de verwarming aanstaat. Stefan Kloosterboer, directeur bij Hero Balancer: “Samen met Slim Opgewekt zien we dat veel scholen ook in de zomer hun cv-ketel aan hebben staan en zo gas verbranden. Wij komen dit ook tijdens deze hittegolf dagelijks tegen. Super zonde, want verwarmen kost onnodig CO2-uitstoot en geld."

Grote verspilling

63 miljoen kg CO2-besparing mogelijk

Nederland heeft pakweg 7.000 scholen. Een substantieel deel van deze scholen verwarmt zijn school onnodig, ook op tijden dat er geen mensen zijn, zoals in de vroege ochtend, weekenden en in vakanties. Ook wordt er nog niet verwarmd op basis van de weersverwachting, met een slecht binnenklimaat als gevolg.

Uit de gezamenlijke steekproef van Hero Balancer en Slim Opgewekt blijkt dat er zelfs vandaag warm water wordt geproduceerd, terwijl de radiatoren dicht staan. Dit is makkelijk te voorkomen door de instellingen van het verwarmingssysteem aan te passen en thermostaten niet in stookruimtes te plaatsen. Verwarmingen van scholen slimmer inregelen kan een CO2-besparing van zo’n 63 miljoen kilo CO2 opleveren.

Hilde van Dijk, oprichter van Slim Opgewekt: “Dit betekent dat we supersnel scholen kunnen helpen grote stappen te zetten in hun verduurzaming, want niet stoken levert flink op. Met weinig moeite besparen scholen zo stookkosten en genoeg CO2 waar anders 3 miljoen bomen voor nodig zijn om te compenseren.”

Hero Balancer bij BNR radio

Scholen verstoken tientallen miljoenen in vakanties

Onze directeur Stefan Kloosterboer was vandaag te gast bij BNR Nieuwsradio. Hij sprak daar over de enorme verspilling bij onder ander scholen en kantoorpanden.

Zelflerende installaties

Ook kantoren, zorginstellingen en retail verwarmen overbodig

Kloosterboer: “Dagelijks komen wij bij panden waar de cv-ketel brandt, terwijl het binnen warm genoeg is. Of nog erger, waar tegelijkertijd wordt gekoeld en verwarmd doordat het weer niet meegenomen wordt in het aansturen van de cv-ketels. Mensen hebben het niet door, de radiator staat immers dicht, maar de ketels staan nog wel aan en pompen warmte door het pand.” Urgenda berekende dat dit een verspilling oplevert van 500.000 ton CO2.

De oplossing is simpel: laat je installateur je regelsysteem inregelen of laat hem een Hero Balancer ophangen. Dan elimineer je overbodig stoken, voorkom je dat je pand in het voor- en najaar teveel opwarmt door bv de zon en zet je een flinke stap in CO2 reductie.

Hero Balancer op de kaart

Het onderzoek van Hero Balancer en Slim Opgewekt heeft op meerdere kanalen aandacht gekregen. Hieronder vindt je alle artikelen over de grote energieverspilling.

Deel dit kennisartikel

Meer kennisartikelen

Westfries Gala Groeiparel WBG

Hero Balancer haalt de finale van de WBG Westfriese Groeiparel prijs!

Hero Balancer kwam tot de finale van de Groeiparel prijs. Tijdens het 30 jarig jubileum van het Ondernemers gala hebben wij de top drie gehaald dankzij ons innovatief vermogen en maatschappelijk belang. Maar wat maakt ons zo belangrijk en hoe zijn wij top drie geworden? Lees verder voor alles wat je moet weten over het Westfries Ondernemers gala van 2022.

Lees meer >
VolvoTvK-Foto

Gemeente initiatief: Pilot Volvo Ton van Kuyk voor aantoonbare energiebesparing

Op 17 december gaven de wethouder van Heiloo, Peter van Diepen en de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas het startsein voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, die het initiatief is van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden de besparingen nu ook inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.