CascadeRegelaar

Wat is een cascade opstelling

Cascaderegelaars worden veel gebruikt in bedrijven voor de aansturing van het verwarmingssysteem, maar zij werken net iets anders dan een "normaal" verwarmingssysteem die uit een cv-ketel bestaat. Wij krijgen hier vaak vragen over, dus ter verduidelijking schrijven wij een makkelijk en begrijpelijk artikel over cascadeopstellingen.

Wat is een cascaderegelaar?

In tegenstelling tot één cv-ketel bestaat een cascadeopstelling uit meerdere cv-ketels. Het op temperatuur brengen van een gebouw vraagt veel vermogen van de ketel en daarvoor zijn soms meerdere cv-ketels nodig die met elkaar samenwerken. Doet één ketel dit alleen, dan kan het wijzigen van een veranderde warmtebehoefte lang duren. Dat werkt niet mee aan een aangenaam comfort. Er is ook iets dat de cascadeopstelling bestuurt, namelijk de cascaderegelaar. Dit is een modulerend apparaatje dat zich koppelt aan de ketels van de cascadeopstelling. Deze zijn in verschillende vormen en maten te vinden met merken, zoals Remeha, Cenvax en Nefit

Hoe werkt het?

Bij een cascadeopstelling worden dus meerdere cv-ketels aan elkaar gekoppeld, waardoor een betrouwbare installatie ontstaat die het gebouw in een mum van tijd goed kan opwarmen en in staat is om te voldoen aan snel wisselende warmtebehoeftes. 

Een cascaderegelaar kijkt naar de binnentemperatuur door middel van een thermostaat, en het kijkt naar de buitentemperatuur door middel van een buitenvoeler. Op basis van deze gegevens berekent het de warmtevraag en dus de gewenste aanvoertemperatuur.

Waarom is dit beter dan losse cv-ketels?

Het hebben van een cascadeopstelling brengt verschillende positieve gevolgen met zich mee. 

Zo zorgt het voor een hoge bedrijfszekerheid, want bij een storing van één ketel blijven de andere ketels functioneren. Hierdoor blijft de verwarmingsinstallatie altijd werken. Dit maakt het ook mogelijk dat verschillende zones kunnen worden geregeld. In een zone waar bijvoorbeeld de zon volop schijnt kan de verwarming worden verlaagd, terwijl de verwarming kan worden verhoogd in een zone waar de zon niet op schijnt. 

Verder zorgt het voor een energiebesparing. Doordat de opstelling snel en goed kan opwarmen, is er minder energie nodig om dit tot stand te brengen. Daar komt bij kijken dat de levensduur van de ketels wordt verlengd doordat ze gelijkmatig worden belast.

Hero kan er een handje bij helpen!

Zo heeft Hero Balancer proactieve weersturing. Dit betekent dat wij meerdere binnentemperatuursensoren ophangen om de temperatuur in het gebouw accuraat te meten. 

Ook kijken we naar de 24-uursweersverwachting en niet naar de huidige buitentemperatuur. We houden rekening met de zonintensiteit, windkracht, windrichting, regen en bewolking. Als bijvoorbeeld de zon op het gebouw schijnt, dan weet Hero Balancer dat het gebouw flink wordt opgewarmd door het buitenklimaat. Hierop wordt de verwarmingsinstallatie aangestuurd om minder te verwarmen. Dit zorgt voor een optimaal comfort en een flinke besparing op de energierekening.

Daarbij is Hero Balancer op afstand te bedienen door middel van een app. Hierin kan je de stooklijn en kloktijden aanpassen, en krijg je inzicht in je binnenklimaat. Zo worden de temperaturen en gas- en stroomverbruik weergegeven die makkelijk interpreteerbaar zijn.

Deel dit kennisartikel

Meer kennisartikelen

VolvoTvK-Foto

Gemeente initiatief: Pilot Volvo Ton van Kuyk voor aantoonbare energiebesparing

Op 17 december gaven de wethouder van Heiloo, Peter van Diepen en de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas het startsein voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, die het initiatief is van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden de besparingen nu ook inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Lees meer >
radiotorkraan

Thermostaatknop, radiatorkraan en internet

De thermostaatknop en de radiatorkraan zitten op een radiator om de hoeveelheid warmte te regelen. De thermostaatknop is wat slimmer, maar met de komst van de Danfoss Ally gaat er nog een schepje slimheid bovenop.

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.