Cascadeopstelling

Cascaderegelaar/ cascaderegeling: wat is dat nou?

Veel van onze lezers hebben een cascaderegelaar hangen bij hun op kantoor, op school of in een ander utiliteitsgebouw. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar heb je niet echt scherp wat de regelaar precies doet. Wij krijgen hier geregeld vragen over, dus ter verduidelijking schrijven wij hier in Jip en Janneke taal een begrijpelijk artikel over.

Basis warmtekennis: ketels in cascadeopstelling

Thuis heb jij waarschijnlijk een cv-ketel om jouw huis te verwarmen. Echter in een utiliteitsgebouw heeft een ketel vaak te weinig vermogen om het hele pand te verwarmen. Doet één ketel dit alleen, dan kan het wijzigen van een veranderde warmtebehoefte lang duren. Daarom worden hier vaak meerdere ketels bij elkaar geplaatst.

Om onnodige slijtage te beperken moeten de ketels natuurlijk wel slim samenwerken. Het is beter om beide ketels op 60 te laten stoken dan één ketel op 80 en de ander op 40℃. Wanneer er weinig warmtevraag is en er maar één ketel nodig is, wil je niet dat altijd de eerste ketel in het rijtje wordt gebruikt.

Ketels die samen aangesloten zijn op één verdeler en zo in samenwerking een pand verwarmen staan dus in cascadeopstelling.

Cascadeopstelling

Figuur 1: 2 ketels in cascadeopstelling, te herkennen aan de zwarte verdeler onder de ketels.

De cascaderegelaar

In tegenstelling tot één cv-ketel bestaat een cascadeopstelling dus uit meerdere cv-ketels. Deze ketels weten niet uit zichzelf wat ze moeten doen. Moeten ze wel of niet aan en op welke temperatuur moeten ze stoken? Deze informatie krijgen zij van de cascaderegelaar.

Dit is een modulerend apparaatje dat wordt gekoppeld aan de ketels van de cascadeopstelling. Een cascaderegelaar kijkt naar de binnentemperatuur door middel van een thermostaat, en het kijkt naar de buitentemperatuur door middel van een buitenvoeler. Op basis van deze gegevens
berekent het de warmtevraag en dus de gewenste aanvoertemperatuur.

Lees ook: Thermostaatknop en de radiatorkraan, wat is het verschil?

In figuur 2 zie je op welke temperatuur de ketels stoken bij x buitentemperatuur. Op basis van de binnentemperatuur wordt bepaald of er wel of geen warmtevraag is en dus of de ketels aan of uit moeten.

stooklijn

Figuur 2: een moderne stooklijn op basis van de gevoelstemperatuur in plaats van de reguliere buitentemperatuur.

Slim, slimmer, slimst

Meerdere ketels die samenwerken om een gebouw te verwarmen is slim, en een cascaderegelaar die deze ketels aanstuurt op basis van de binnen- en buiten temperatuur is slimmer. Maar het slimste is om het volledige systeem te sturen op het weer van straks en op basis van kunstmatige intelligentie. 

Het duurt enige tijd voordat jouw pand is opgewarmd en afgekoeld. Daarom is het beter om te kijken naar de weersinvloeden over vier uur dan te kijken naar het weer op dit moment. Door te sturen op het weer van nu loop je letterlijk achter de feiten aan.

We houden rekening met de zonintensiteit, windkracht, windrichting, regen en bewolking. Als bijvoorbeeld de zon op het gebouw schijnt, dan weet Hero Balancer dat het gebouw flink wordt opgewarmd door het buitenklimaat. Hierop wordt de verwarmingsinstallatie aangestuurd om minder te verwarmen. Dit zorgt voor een optimaal comfort en een flinke besparing op de energierekening.

Met de Hero app krijg je naast inzicht in en controle over jouw klimaatinstallatie ook inzicht in jouw binnenklimaat en energieverbruik. Zo heb je jouw volledige gebouwbeheer altijd bij je in je broekzak.

Deel dit kennisartikel

Meer kennisartikelen

VolvoTvK-Foto

Gemeente initiatief: Pilot Volvo Ton van Kuyk voor aantoonbare energiebesparing

Op 17 december gaven de wethouder van Heiloo, Peter van Diepen en de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas het startsein voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, die het initiatief is van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden de besparingen nu ook inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Lees meer >
radiotorkraan

Thermostaatknop, radiatorkraan en internet

De thermostaatknop en de radiatorkraan zitten op een radiator om de hoeveelheid warmte te regelen. De thermostaatknop is wat slimmer, maar met de komst van de Danfoss Ally gaat er nog een schepje slimheid bovenop.

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.