Luka plaatst een CO2 sensor

Kunstmatige intelligentie: de toekomst voor onderwijs?

Anno 2021 staat het binnenmilieu van Nederlandse scholen centraler dan ooit. Eigenlijk weten we al een tijdje dat de schoolgebouwen niet de meest gezonde plekken zijn, maar er was een pandemie voor nodig om mensen tot actie over te laten gaan.

Metingen op school

In het afgelopen jaar zijn er op vrijwel alle scholen metingen gedaan om de kwaliteit van het binnenmilieu te achterhalen. De resultaten waren schokkend maar voor mensen werken in de ventilatiewereld kwamen deze waardes niet als een verrassing.

Het is al erg lang bekend dat CO2 waardes op de gemiddelde school ver boven gestelde grenswaardes uitkomen. Echter zonder dodelijk virus stelt niemand prioriteit om mensen, geld en energie beschikbaar te stellen om dit probleem aan te pakken. Het is immers een “onzichtbaar” probleem.

Ook Hero Balancer heeft wat metingen en analyses uitgevoerd. Bij één van de onderzochte scholen is een CO2-gehalte van 3400PPM gemeten. Bijna 3x de toegestane hoeveelheid!

CO2 sensoren

Afbeelding 1: binnenklimaatsensoren om CO2, temperatuur, luchtvochtigheid en fijnstof te meten.

Slimme aansturing

Naast scholen met een “dom” regelsysteem, hebben wij ook metingen gedaan bij scholen waarbij de klimaatinstallatie op een slimme manier wordt aangestuurd. Doel hierbij is om onze klanten te laten zien dat aansturing o.b.v. kunstmatige intelligentie wel degelijk verschil maakt. 

Wat is slimme aansturing? 

Met kunstmatige intelligentie kan een installatie veel slimmer aangestuurd worden. De AI kijkt onder andere naar het weer van straks, actuele data in het pand en behoefte van de gebruikers. Hiermee wordt niet alleen de luchtkwaliteit verbeterd…

Lees ook: Warmte én vakantie: maar scholen stoken door

De resultaten

Naast een verbetering in de luchtkwaliteit zagen wij bij de onderzochte scholen ook een reductie in het energieverbruik en een stabielere binnentemperatuur.

Temperatuur:

Wanneer de klimaatinstallatie wordt aangestuurd op de conventionele manier worden grenswaardes voor temperatuur gemiddeld 33% van de lestijd overschreden. Bij scholen waarbij Hero Balancer de installatie aanstuurde was dit gemiddeld 15%. De helft minder dus.

CO2:

Wanneer de klimaatinstallatie wordt aangestuurd op de conventionele manier worden grenswaardes voor CO2-gehalte gemiddeld 11% van de lestijd overschreden. Bij scholen waarbij Hero Balancer de installatie aanstuurde werden grenswaardes bijna niet overschreden, namelijk 0,2% van de lestijd. 

Lees ook: (on)gezond onderwijs – Vakblad Installatiezaken

tabellen_FrisseScholenCatC-binnen

Afbeelding 2: Overschrijdingen voor temperatuur en CO2 waardes.

De toekomst

Is kunstmatige intelligentie de toekomst voor de aansturing van klimaatinstallaties in scholen en andere utiliteitsgebouwen? Als je naar de data kijkt is het antwoord JA! 

Kleine aanpassingen die 24/7 automatisch doorgevoerd worden kunnen simpelweg niet door mensen gemaakt worden. Een computer houdt constant rekening met energie efficiëntie, kwaliteit van de lucht en wensen van de gebruiker. 

Deel dit kennisartikel

Meer kennisartikelen

Westfries Gala Groeiparel WBG

Hero Balancer haalt de finale van de WBG Westfriese Groeiparel prijs!

Hero Balancer kwam tot de finale van de Groeiparel prijs. Tijdens het 30 jarig jubileum van het Ondernemers gala hebben wij de top drie gehaald dankzij ons innovatief vermogen en maatschappelijk belang. Maar wat maakt ons zo belangrijk en hoe zijn wij top drie geworden? Lees verder voor alles wat je moet weten over het Westfries Ondernemers gala van 2022.

Lees meer >
VolvoTvK-Foto

Gemeente initiatief: Pilot Volvo Ton van Kuyk voor aantoonbare energiebesparing

Op 17 december gaven de wethouder van Heiloo, Peter van Diepen en de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas het startsein voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, die het initiatief is van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden de besparingen nu ook inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.