XS regelkast losse ketel installatie

Zó laat je jouw cv-ketel efficiënter werken en dat kan jij zelf doen

Iedere nieuwe cv-ketel is vanaf 2015 een hr-ketel. Bij een hr-ketel valt veel rendement te winnen, maar wat velen niet weten is dat het hoge(re) rendement pas te halen valt als de retourtemperatuur van het water lager is dan 57°C.

Hoe werkt een hr-ketel?

De werking van een hr-ketel lijkt ingewikkeld, maar het kan juist erg simpel worden uitgelegd. Om het extra gemakkelijk voor je te maken hebben we voor jou een eenvoudige schematische tekening gemaakt van de werking van dit proces.

Tijdens het verbrandingsproces komen rookgassen vrij die het aanvoerwater verwarmen. Zoals je ziet in de schematische tekening komt het water dat de verwarmingsketel rond pompt kouder terug de ketel in, dit noemen we het retourwater.

In plaats van dat de energie van rookgassen in het verwarmingsproces verloren gaat, kan een hr-ketel hier energie uit halen. De rookgassen bestaan grotendeels uit hete waterdamp.

Als de retourtemperatuur lager is dan 57 graden dan kan een hr-ketel de waterdamp condenseren op de warmtewisselaar. Dit levert condensatiewarmte op die vervolgens wordt gebruikt om het retourwater opnieuw te verwarmen. Vervolgens heb je minder rookgassen nodig om de gewenste aanvoertemperatuur te behalen.

Hoe verlaag jij zelf de aanvoertemperatuur?

Wij zien in de praktijk vaak dat de ketel onnodig hoog staat, zoals 80°C.

In het displaymenu van je cv-ketel kan je de maximale aanvoertemperatuur van het water regelen tot bijvoorbeeld 60°C. Hoe beter je pand is geïsoleerd, hoe lager de aanvoertemperatuur kan worden gezet. Bij een lagere instelling komt je pand namelijk langzamer op de gewenste temperatuur doordat je radiatoren minder heet worden.

Let op: in utiliteitspanden is het flink puzzelen om handmatig een ideale waarde voor de maximale aanvoertemperatuur te bepalen. Je wilt het liefst dat dit automatisch gebeurt.

Wat zijn de voordelen van deze bespaartip?

Een hr-ketel kan wel meer dan 100% van de energie omzetten in warmte die wordt benut in de rest van het pand.

Wij delen deze bespaartip, omdat het relatief gemakkelijk is om deze zelf uit te voeren. Het is niet alleen makkelijk, je vermindert je gasverbruik ook nog eens met 10-30%. Je verbruikt dus niet alleen minder gas, maar hierdoor verminder je ook je CO2-voetprint.

Wat levert het op met de stijgende gasprijzen?

Niet eerder zijn de gasprijzen zo hoog geweest, want op het moment van schrijven kost een kuub gas gemiddeld €3,77. Gelukkig gaat het prijsplafond vanaf januari in en worden de gasprijzen gemiddeld €1,77 per kuub gas. Met de stijgende gasprijzen kan je dus met deze bespaartip flink besparen op je energierekening. Als je je verwarmingsinstallatie koppelt aan een Cloud-GBS kun je via een gebruiksvriendelijke app je dagelijkse besparingen en verbruik inzien en gemakkelijk je installatie monitoren. Zo hoef je niet meer fysiek je aanvoertemperatuur te wijzigen, maar kan dit eenvoudig via je mobiel op afstand.

Deze bespaartip automatiseren

Als je je verwarmingsinstallatie koppelt aan een gebouwbeheersysteem kun je via een gebruiksvriendelijke app je dagelijkse besparingen en verbruik inzien en gemakkelijk je installatie monitoren.

Zo hoef je niet meer handmatig je aanvoertemperatuur te wijzigen, maar doet jouw Cloudbased gebouwbeheersysteem dit automatisch voor jou op de meest efficiënte manier.

Lees meer over het Hero Balancer gebouwbeheersysteem.

Deel dit nieuwsbericht

Meer nieuwsberichten

Hero’s History: Het verhaal van Hero Balancer naar een Groenere Toekomst

Stel je voor: het is mei 2017 en een klein, vastberaden team trekt vol enthousiasme bij Rockstart in. Met niets meer dan een visie en een handvol ideeën, begonnen we aan een avontuur om de energiebranche naar een groenere toekomst te tillen. Binnen enkele maanden stonden we als twee energieke bijen klaar voor ons allereerste pilotproject.

En vanaf dat moment ging het alleen maar sneller. Met elke stap die we zetten, elke overwinning die we behaalden, groeide onze vastberadenheid en ons verlangen naar succes. We werden de drukste bijen in de wereld van gebouwbeheer, zoemend van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Laten we eens teruggaan in de tijd en een kijkje nemen in de geschiedenis van onze bezige bijen in de afgelopen jaren.

Lees meer >

Van Zero tot Hero: het opleiden van onze buitendienst

Bij Hero Balancer vinden wij het belangrijk dat je als ervaren regeltechnicus én als beginnende elektromonteur bij ons kan werken. Wij vinden inzet belangrijker dan ervaring, waardoor starters en zijinstromers ook bij ons welkom zijn. Voor deze tweede groep hebben wij een opleidingstraject ontwikkeld. Afhankelijk van jouw eigen kennisniveau word je ingedeeld bij een van onze vier opleidingsniveaus en sturen wij jou met onze regeltechnici op pad om de kneepjes van het vak te leren. Zo word jij van A tot Z klaargestoomd om een volwaardige Hero installateur te worden.

Goed om te weten: ongeacht jouw instroomniveau is er bij Hero Balancer altijd ruimte om extra opleidingen te volgen of certificeringen te halen. Zo groei jij als persoon en wij als bedrijf. Win win dus!

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.