Hoe werkt een hr-ketel?
De werking van een hr-ketel lijkt ingewikkeld, maar het kan juist erg simpel worden uitgelegd. Om het extra gemakkelijk voor je te maken hebben we voor jou een eenvoudige schematische tekening gemaakt van de werking van dit proces.
Tijdens het verbrandingsproces komen rookgassen vrij die het aanvoerwater verwarmen. Zoals je ziet in de schematische tekening komt het water dat de verwarmingsketel rond pompt kouder terug de ketel in, dit noemen we het retourwater.
In plaats van dat de energie van rookgassen in het verwarmingsproces verloren gaat, kan een hr-ketel hier energie uit halen. De rookgassen bestaan grotendeels uit hete waterdamp.
Als de retourtemperatuur lager is dan 57 graden dan kan een hr-ketel de waterdamp condenseren op de warmtewisselaar. Dit levert condensatiewarmte op die vervolgens wordt gebruikt om het retourwater opnieuw te verwarmen. Vervolgens heb je minder rookgassen nodig om de gewenste aanvoertemperatuur te behalen.

Hoe verlaag jij zelf de aanvoertemperatuur?
Wij zien in de praktijk vaak dat de ketel onnodig hoog staat, zoals 80°C.
In het displaymenu van je cv-ketel kan je de maximale aanvoertemperatuur van het water regelen tot bijvoorbeeld 60°C. Hoe beter je pand is geïsoleerd, hoe lager de aanvoertemperatuur kan worden gezet. Bij een lagere instelling komt je pand namelijk langzamer op de gewenste temperatuur doordat je radiatoren minder heet worden.
Let op: in utiliteitspanden is het flink puzzelen om handmatig een ideale waarde voor de maximale aanvoertemperatuur te bepalen. Je wilt het liefst dat dit automatisch gebeurt.
Meest bekeken: Het verschil tussen de radiatorkraan en de thermostaatknop
Wat zijn de voordelen van deze bespaartip?
Een hr-ketel kan wel meer dan 100% van de energie omzetten in warmte die wordt benut in de rest van het pand.
Wij delen deze bespaartip, omdat het relatief gemakkelijk is om deze zelf uit te voeren. Het is niet alleen makkelijk, je vermindert je gasverbruik ook nog eens met 10-30%. Je verbruikt dus niet alleen minder gas, maar hierdoor verminder je ook je CO2-voetprint.
Anderen bekeken ook: Pilot Volvo Ton van Kuyk voor aantoonbare energiebesparing
Wat levert het op met de stijgende gasprijzen?

Deze bespaartip automatiseren
Als je je verwarmingsinstallatie koppelt aan een gebouwbeheersysteem kun je via een gebruiksvriendelijke app je dagelijkse besparingen en verbruik inzien en gemakkelijk je installatie monitoren.
Zo hoef je niet meer handmatig je aanvoertemperatuur te wijzigen, maar doet jouw Cloudbased gebouwbeheersysteem dit automatisch voor jou op de meest efficiënte manier.
Lees meer over het Hero Balancer gebouwbeheersysteem.