Energiebelasting

Stop met verspillen en bespaar geld en CO2

Uit onderzoek van Hero Balancer en Smart Dodos bij ruim 240 gebouwen blijkt dat 68% van de gebouwen tijdens de afgelopen kerst en nieuwjaarsdag verwarmde terwijl het gebouw niet in gebruik was. Zonde, want een leeg pand verwarmen kost onnodig CO2-uitstoot en geld.

Dus een oproep aan bedrijven: Stop met energie verspillen en bespaar!

Urgenda berekende eerder dat onjuist ingestelde klimaatinstallaties een verspilling opleveren van 500.000 ton CO2 per jaar. Dat staat gelijk aan 250 miljoen bomen. Stefan Kloosterboer, director van Hero Balancer: “Deze verspilling is niet alleen uit oogpunt van duurzaamheid opmerkelijk, maar ook omdat gas duur is en per 1 januari door de gestegen belastingen nog duurder wordt, te weten 6,5 eurocent, dus zo’n 10%.”

Onderzoeksopzet

Van 240 zakelijk gebruikte panden (o.a. kantoren, winkels en industrie) is middels de slimme meters het energieverbruik over de periode van 15 december 2019 tm 1 januari 2020 geanalyseerd. Woon- en zorgfuncties zijn uitgesloten, omdat daar een meer continue verbruik logisch is. In 143 van de 240 panden werd tijdens kerst evenveel of zelfs meer gas gebruikt als op een doordeweekse dag. 

Lees ook: Warmte én vakanties: maar scholen stoken door

verwarmen-tijdens-kerst

Overbodig gebruik is een groot probleem

Gas was al duur en is per 1 januari door de fors gestegen energiebelasting (met 14%) en Opslag Duurzame Energie (met 48%) nog zo’n 6,5 cent duurder is geworden. Door de aandacht voor duurzaamheid en de stijgende prijzen voor energie, verwacht je dat organisaties zuinig met energie omgaan.

Stefan Kloosterboer: “In onze dagelijkse praktijk zien we dat veel gebouwen verwarmen en ventileren zonder dat het pand in gebruik is. Denk aan weekenden, feestdagen en in de avond.” Uit de gas verbruiksdata van de slimme meter bleek dit bevestigd. Van de 240 gebouwen was slechts in 32% de verwarming lager of uit. Maar liefst 68% van de gebouwen verwarmde alsof er tijdens kerstmis gewerkt werd. In de weekenden gebeurt dit ook: 

De oplossing

Eelco Boers van SmartDodos: “De oplossing is simpel: Monitor je stroom en gasverbruik, dan zie je of en hoeveel energie er verspilt wordt.”

Stefan Kloosterboer vult aan: “Laat je installateur je verwarmingssysteem inregelen of laat hem een Hero Balancer ophangen, zodat je zelf in kan stellen wanneer je een warm, geventileerd gebouw wil hebben. Dan elimineer overbodig stoken en ventileren en zet je een flinke stap in CO2-reductie. Dit betekent ook dat we snel grote stappen kunnen zetten in verduurzaming, want niet stoken levert een flinke besparing van energie en CO2 uitstoot op.” 

Lees ook: De ervaring van veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Deel dit kennisartikel

Meer kennisartikelen

Westfries Gala Groeiparel WBG

Hero Balancer haalt de finale van de WBG Westfriese Groeiparel prijs!

Hero Balancer kwam tot de finale van de Groeiparel prijs. Tijdens het 30 jarig jubileum van het Ondernemers gala hebben wij de top drie gehaald dankzij ons innovatief vermogen en maatschappelijk belang. Maar wat maakt ons zo belangrijk en hoe zijn wij top drie geworden? Lees verder voor alles wat je moet weten over het Westfries Ondernemers gala van 2022.

Lees meer >
VolvoTvK-Foto

Gemeente initiatief: Pilot Volvo Ton van Kuyk voor aantoonbare energiebesparing

Op 17 december gaven de wethouder van Heiloo, Peter van Diepen en de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas het startsein voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven. Tijdens de pilot, die het initiatief is van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden de besparingen nu ook inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.