Enorme bespaarpotentie
Een steekproef in de zomer van 2019 liet zien dat bij de helft van de onderzochte scholen de verwarmingsinstallatie nog vol aan stond. De steekproef geeft een goed beeld van de werkwijze bij scholen met betrekking tot gebouwbeheer. Vaak is niet het individu, maar de klimaatinstallatie zelf de oorzaak van onnodig stoken.
Nederland telt ongeveer 7.000 scholen. Een aanzienlijk deel van deze scholen verwarmt op momenten dat er geen mensen aanwezig zijn in het pand. Denk hierbij aan weekenden, vakanties en ’s avonds of vroeg in de ochtend.
De resultaten uit het onderzoek van Hero Balancer en Slim Opgewekt spreken voor zich. Het slimmer inregelen van klimaatinstallatie op scholen kan een CO2-reductie van 63.000.000 kilo opleveren (dat is ruim 500 miljoen KM in een middenklasse auto!).
Hero Balancer bij BNR radio
Tientallen miljoenen gaan zomers letterlijk in rook op. Onze directeur Stefan Kloosterboer was destijds te gast bij BNR nieuwsradio om de grote energieverspilling bij scholen en kantoren aan te stippen.
Gebruiksvriendelijke systemen
Kloosterboer: “Dagelijks komen wij bij panden waar de cv-ketel brandt, terwijl het binnen warm genoeg is. Of nog erger, waar tegelijkertijd wordt gekoeld en verwarmd doordat het weer niet meegenomen wordt in het aansturen van de cv-ketels.“
De oorzaak: Systemen niet niet gebruiksvriendelijk en niet toegankelijk voor de “eindgebruiker”. Eigenaars of gebruikers van panden zijn vaak tot hun installateur aangewezen om wijzigingen aan de klimaatinstallatie te maken. Door drukte, planning, miscommunicatie en kosten gebeurt dit vaker niet als wel. Waarom kan dit niet net zo simpel als thuis zou je denken?
De oplossing: Maak het zo simpel als thuis, want HET KAN! Met een zeer kostenefficiënte aanpassing aan het regelsysteem kan elke schooldirecteur, conciërge of huisvestingsmanager voortaan zelf instellen wanneer de verwarming aan of uit moet en hoe warm het moet zijn in de verschillende delen van het pand. Tevens heb je als schoolbestuur gelijk inzicht in je binnenklimaat en energieverbruik.
We zien dat het probleem oplost door inzicht en grip. Bij de scholen waarbij een Hero Balancer hangt en de klimaatinstallatie d.m.v. een app bedient wordt er nagenoeg geen verspilling buiten bedrijfstijden plaats vindt, nog geen 5%!
Het is belangrijk om 1 persoon hoofd verantwoordelijk te maken voor de klimaatinstallatie. Wanneer er eigenaarschap genomen wordt, wordt er ook actie ondernomen.
Ook kantoren, zorginstellingen en retail verwarmen overbodig
Kloosterboer: “Dagelijks komen wij bij panden waar de cv-ketel brandt, terwijl het binnen warm genoeg is. Of nog erger, waar tegelijkertijd wordt gekoeld en verwarmd doordat het weer niet meegenomen wordt in het aansturen van de cv-ketels. Mensen hebben het niet door, de radiator staat immers dicht, maar de ketels staan nog wel aan en pompen warmte door het pand.” Urgenda berekende dat dit een verspilling oplevert van 500.000 ton CO2.
De oplossing is simpel: laat je installateur je regelsysteem inregelen of laat hem een Hero Balancer ophangen. Dan elimineer je overbodig stoken, voorkom je dat je pand in het voor- en najaar teveel opwarmt door bv de zon en zet je een flinke stap in CO2 reductie.
Samen verantwoordelijk
Staat bij jou op school of kantoor de klimaatinstallatie uit in de weekenden en vakanties? We zijn samen verantwoordelijk voor een duurzamere wereld. Noem de kwestie eens op bij de verantwoordelijke voor huisvesting en gebouwbeheer bij jou op locatie. Misschien is er al goed nagedacht over een oplossing, of misschien is er nog ruimte voor verbetering. Bewustwording is de eerste stap naar een duurzamer gebouw.