EcoModus ketel

Ketel op Eco stand: Wat is het effect?

In deze blogpost vertellen we je graag meer over de ECO-modus op jouw ketel. Zo duiken we hieronder in de verschillen tussen de ECO-modus en de Comfort-modus. Ook bekijken we het effect van ECO-modus op jouw energieverbruik en comfortniveau.

Hoe werkt een Cv-ketel?

Jouw ketel staat standaard op de comfort-stand. Dit is de fabrieksinstelling. 

In deze stand zorgt de ketel ervoor dat jij altijd snel warm water hebt wanneer je de kraan opendraait. Dit is fijn in een woonhuis wanneer je wilt douchen of je handen wilt wassen. In een utiliteitspand, zoals een autoshowroom, kantoor of basisschool, is dit veel minder relevant.

In de ECO-modus duurt het langer voordat er warm water uit de kraan komt. Daarentegen gebruikt jouw ketel ook minder energie. In de comfort-stand slaat de ketel elke paar minuten aan om de brander heet te houden en de warmtewisselaar voor te verwarmen. In de ECO-stand doet de ketel dit niet. Een goed voorbeeld hiervan zie je in onderstaande afbeelding.

Effect van Eco modus op de ketel

Het effect van de ECO-stand

Door de ketel(s) op ECO-stand te zetten, bespaar je extra op de energierekening. Zeker in utiliteitspanden, waarbij de warm tapwater voorziening minder belangrijk is, is dit een “Quick Win”.

Hoeveel je exact bespaart hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte van het gebouw, type ketel en warmtevraag van de gebruikers. Gemiddeld wordt gesteld dat de ECO-stand zo’n 5% bespaart ten opzichte van de comfort-stand.

Nog meer besparen met Hero Balancer

Jouw ketel op de ECO-stand zetten is een snelle stap in de goede richting. Je kunt dit immers eenvoudig zelf doen door middel van een handmatige aanpassing op de ketel (Google hiervoor even het merk en typenummer van jouw ketel). 

Het is echter niet realistisch om elke dag handmatig de aanvoertemperatuur van jouw ketels bij te stellen. Ook heb je geen zin en tijd om elke dag handmatig jouw ketels aan en uit te zetten wanneer jouw pand opent of sluit. Dit doet het Hero Balancer gebouwbeheersysteem allemaal op automatische piloot voor jou.

Zo kijkt het systeem naar de toekomstige weersverwachting om de aanvoertemperatuur van jouw verwarmingssysteem te bepalen. Hiermee voorkomt het systeem dat jouw ketels op een te hoge temperatuur verwarmen. Bekijk hiervoor ook eens dit artikel over het verlagen van de aanvoertemperatuur van jouw ketels

Deel dit nieuwsbericht

Meer nieuwsberichten

Jouw gebouwbeheersysteem in de Cloud: veilig of niet?

Opslaan in de cloud betekent online opslaan via internet. De informatie staat dus niet op de computer, maar online. Sommige mensen zijn bang dat bestanden niet veilig zijn in de cloud of dat anderen toegang krijgen tot de gegevens. Met ons cloud-based gebouwbeheersysteem (GBS) hoef je hier geen zorgen om te maken. Sterker nog, data veiligheid is een van onze belangrijkste speerpunten. Wat de voordelen zijn van een Cloud-GBS zetten wij voor jou op een rij.

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.