Wat zijn de verschillen tussen analoge en digitale radiatorthermostaatknoppen?

Radiatorthermostaatknoppen zijn kleine, draaibare knoppen die worden gebruikt om de temperatuur van een verwarming- of koelsysteem te regelen. Er bestaan twee soorten radiatorthermostaatknoppen: digitale en analoge knoppen. In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen deze twee verschillende knoppen.

Analoge vs. digitale radiatorthermostaatknoppen

Analoge radiatorthermostaatknoppen maken gebruik van mechanische technologie om de temperatuur te regelen, terwijl digitale radiatorthermostaatknoppen gebruik maken van elektronische technologie.

Analoge radiatorknoppen zijn vaak voorzien van een schaal die aangeeft hoe warm of koud het is, en de gebruiker moet de knop met de hand bedienen om de temperatuur aan te passen door de knop te draaien.

Digitale radiatorknoppen kunnen juist eenvoudig op afstand via een app worden ingesteld en ze bieden de mogelijkheid om een tijdsplanning te maken zodat dit automatisch gaat.

Voordelen van digitale radiatorthermostaatknoppen

Digitale radiatorknoppen zijn een innovatieve oplossing voor het regelen van de temperatuur in jouw pand. Ze bieden een aantal voordelen ten opzichte van analoge radiatorknoppen:

Planbaarheid

Een van de grootste voordelen van digitale radiatorknoppen is hun planbaarheid.

Dankzij de digitale technologie kan je de temperatuur op elk moment van de dag op afstand regelen. Dit betekent dat je de temperatuur in elke zone kunt aanpassen om optimaal comfort te behalen.

Gebruiksgemak

Een ander voordeel van digitale radiatorknoppen is hun gebruiksgemak.

Je kunt de gewenste temperatuur per ruimte eenvoudig vanuit jouw smartphone of tablet regelen. Dit is handig als je pand uit veel verschillende ruimtes bestaat en je de temperatuur in je pand wilt regelen zonder alle ruimtes langs te hoeven.

Energiezuinig

Met digitale radiatorknoppen kan het zijn dat in jouw situatie grote besparingen mogelijk zijn.

Veel panden in Nederland hebben een beperkte zoneverdeling in het verwarmingssysteem. Grote kans dat jouw verschillende ruimtes op verschillende tijden in gebruik zijn. Door deze ruimtes los van elkaar te kunnen sturen, kun je een hoop energie besparen.

Voor scholen kunnen de leerlingen bijvoorbeeld ook niet de temperatuur aanpassen. Je zet de knoppen dan “op slot”.

Daarbij kost het minder tijd om de instellingen van alle knoppen te veranderen. Zeker als je een groot aantal radiatoren hebt.

LoRa communicatie

Een andere voordelige technologie die vaak wordt gebruikt in digitale radiatorknoppen is LoRa (Long Range) communicatie.

LoRa communicatie heeft een laag energieverbruik, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je minder vaak batterijen moet vervangen. Ook werkt LoRa met lage frequentie golven waardoor 1 LoRa hub vaak hele gebouwen kan voorzien van verbinding.

Koppelen van digitale thermostaatknoppen

Er zijn verschillende merken en types van digitale radiatorthermostaatknoppen die eenvoudig te koppelen zijn met jouw Hero gebouwbeheersysteem (GBS).

Zo koppelen wij aan knoppen die communiceren via LoRa in plaats van via wifi. Dit communicatieprotocol is goedkoper (efficiënter qua batterijverbruik) én eenvoudiger te koppelen aan het gebouwbeheersysteem. Jouw draadloze binnenklimaatsensoren communiceren immers al via LoRa. De communicatie van jouw sensoren én jouw radiatorknoppen loopt dan centraal via één LoRa Gateway.

Al met al bieden digitale thermostaatknoppen niet alleen een (kosten)efficiënte en gebruiksvriendelijke oplossing voor de particuliere markt, met jouw Hero GBS is deze oplossing ook beschikbaar in de utiliteit.

Kortom

Digitale radiatorthermostaatknoppen bieden betere planbaarheid meer gebruiksgemak voor een beheerder. Ook kan je zones herverdelen en bijvoorbeeld leerlingen en collega’s kunnen niet zelf de temperatuur aanpassen.

Als jij een ritme hebt dat vaak verandert, zoals op een school of in een multifunctionele accommodatie (MFA), dan zijn digitale radiatorknoppen een handige oplossing. Je koppelt ze aan je al bestaande radiatoren, waardoor de investering ook minimaal blijft en besparingen al snel kunnen worden gerealiseerd.

Deel dit nieuwsbericht

Meer nieuwsberichten

Van Zero tot Hero: het opleiden van onze buitendienst

Bij Hero Balancer vinden wij het belangrijk dat je als ervaren regeltechnicus én als beginnende elektromonteur bij ons kan werken. Wij vinden inzet belangrijker dan ervaring, waardoor starters en zijinstromers ook bij ons welkom zijn. Voor deze tweede groep hebben wij een opleidingstraject ontwikkeld. Afhankelijk van jouw eigen kennisniveau word je ingedeeld bij een van onze vier opleidingsniveaus en sturen wij jou met onze regeltechnici op pad om de kneepjes van het vak te leren. Zo word jij van A tot Z klaargestoomd om een volwaardige Hero installateur te worden.

Goed om te weten: ongeacht jouw instroomniveau is er bij Hero Balancer altijd ruimte om extra opleidingen te volgen of certificeringen te halen. Zo groei jij als persoon en wij als bedrijf. Win win dus!

Lees meer >

Waarom een Cloud-GBS dé toekomst is

De verandering naar Cloud-based software voor gebouwbeheersystemen brengt vele voordelen met zich mee. Dit is te danken aan de vele voordelen die cloud-technologie biedt, zoals toegankelijkheid en schaalbaarheid. Hier zijn enkele redenen waarom een Cloud-GBS dé toekomst is:

Lees meer >

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we je bereiken?
Wanneer wil je teruggebeld worden?

Gratis demo via Microsoft Teams

Krijg jouw vragen beantwoord en kijk samen met een van onze Smart Building Advisors hoe Hero jou kan helpen met jouw vraagstuk.

Laat je gegevens achter, dan plannen we samen een demo van 15 minuten in.