1. Stem je klimaatinstallatie af met je werktijden en de bijbehorende gewenste temperatuur
Wat wij vaak in de praktijk zien is dat veel bedrijfspanden dag in dag uit volop blijven stoken, terwijl er ’s nachts en tijdens vakanties niemand aanwezig is.
Hierdoor verbruik je niet alleen veel energie, je energierekening is ook niet vriendelijk voor je portemonnee. Stem daarom je klimaatinstallatie af met je werktijden, zodat je alleen een comfortabel binnenklimaat hebt tussen bijvoorbeeld 08:00 en 18:00. Veel (vooral oudere) systemen beschikken niet over deze functionaliteit. Zo los je dit op.

2. Check of je klimaatinstallatie rekening houdt met de toekomstige weersvoorspelling

Je zou minder hard hoeven te stoken als een uur later de buitentemperatuur 2 graden warmer is geworden.
Een normaal gebouwbeheersysteem (GBS) houdt rekening met de huidige buitentemperatuur. Dat klinkt mooi, maar eigenlijk is het niet slim. Als je pas op de warme momenten van de dag de stooklijn verlaagt dan kunnen er op deze momenten alsnog warmteklachten ontstaan.
Je betaalt dus onnodig extra terwijl de gebruikers van jouw pand ontevreden zijn. Houdt daarom rekening met de toekomstige weersvoorspelling en stem je gewenste temperatuur op je klimaatinstallatie af.
3. Behaal met je hr-ketel een hoger rendement
Hoe kouder het retourwater in de warmtewisselaar, hoe meer waterdamp in de Cv-ketel condenseert, wat veel warmte overdraagt aan de Cv-leiding die het retourwater verwarmt. Zo hoeft er minder hard gestookt te worden om het retourwater weer opnieuw op de gewenste aanvoertemperatuur te krijgen.
Tijdens het verbrandingsproces komen rookgassen vrij die het aanvoerwater verwarmen. Zoals je ziet in de schematische tekening komt het water dat de verwarmingsketel rond pompt kouder terug de ketel in, dit noemen we het retourwater.
Lees hiervoor de retourtemperatuur af bij je ketel, zoals in de display van de ketel. Zorg ervoor dat de retourwatertemperatuur 57 graden of lager is door de aanvoertemperatuur te verlagen.

4. Laat je radiatoren waterzijdig inregelen
Bij waterzijdig inregelen stel je de hoeveelheid warm water in die door de radiatoren of vloerverwarming stroomt.
Deze verdeling zorgt voor een stabiele en efficiënte werking van je verwarmingssysteem. Je kunt door waterzijdig inregelen tot wel 15% besparen op je gasverbruik.

5. Zorg ervoor dat jij je klimaatinstallatie op afstand kunt beheren

Het is gebruiksvriendelijker als je op afstand zelf instellingen kunt toepassen in plaats van een dure derde partij hiervoor in te huren.
Je houdt dan je klimaatinstallatie makkelijk in de gaten en je kunt het eenvoudig goed instellen, waardoor je meer inzicht krijgt in je daadwerkelijke verbruik en je installatie steeds zuiniger werkt. Zo bespaar je steeds een beetje meer, wat een must is met de huidige stijgende energieprijzen.
Hero Balancer doet al deze oplossingen voor jou
Wij koppelen ons slimme en zeer betaalbare gebouwbeheersysteem aan jouw klimaatinstallatie. Zo voorkom je onnodig verwarmen en ventileren, zoals zomers als ’s winters.
Je kunt gebruiksvriendelijk je kantoortijden en vakanties toevoegen in één overzichtelijke app, voor ál jouw installaties. Daarbij houdt ons slimme systeem automatisch rekening met de toekomstige weersvoorspelling. Om 8 uur ’s ochtends kijken wij al naar de gevoelstemperatuur (inclusief zon instraling) van bijvoorbeeld 12 uur ’s middags. Zo reduceren wij warmte- en koudeklachten.
Laat jouw Cv-installatie waterzijdig inregelen door een gespecialiseerde installateur. Bijvoorbeeld onze vaste partner Rekon Installatietechniek.
De aanvoer- en retourtemperatuur van je ketel kun je ook overzichtelijk inzien en aanpassen in ons Dashboard. Door de energiezuinige sturing van Hero wordt jouw retourtemperatuur automatisch beïnvloed om optimaal rendement van jouw hr-ketel te garanderen. Wij doen alles voor een aangenaam binnenklimaat en lagere exploitatiekosten en verminderen energieverbruik.
Lees meer over het Hero Balancer gebouwbeheersysteem.